• Aloitussivu
  • Työtehtävät
  • Ryhmätoiminta
  • Hyttyspyydykset
  • Hevostarvikkeet
  • Opastekartta
  • Aloitussivu
  • Työtehtävät
  • Ryhmätoiminta
  • Hyttyspyydykset
  • Hevostarvikkeet
  • Opastekartta
Ryhmääntymisen vaiheet
Toltnet Oy / TkL Pekka Torttila
Miten olisi osallistujat huomioon ottava kurssitus? "Osallistumiseen perustuva ohjaavan otteen menetelmä"
Toltnet Oy Ryhmät ja ilmapiiri, kohtaa elollinen ryhmässä.
Työyhteisön keskinäisen ymmärtämyksen ja luottamuksen lisääjänä ovat pienryhmissä tapahtuvat kommunikaatio- ja yhteistoimintaharjoitukset ainutlaatuisen tehokkaita.
Ryhmän ohjaajana ja kouluttajana (fasilitaattorina ja mentorina) toimii TkL Pekka Torttila.
Parhaat tulokset saavutetaan kun ryhmän koko on minimissään 6 ja maksimissaan 10 henkilöä.
Koska työtapana käytetään osallistuvaa ryhmän jäsenyyttä, omien ja toisten puheenvuorojen sekä esitysten vuorottelu ja havaintojen teko korostuvat.

Ryhmääntymisen vaiheet
A. Ryhmääntymisen alkuAluksi muodostetaan ryhmä. Kommunikaatioharjoitukset fasilitaattorin ohjauksessa aloitetaan heti ryhmäläisten omilla puheenvuoroilla ohjaajan havaintojensa perusteella asioita kommentoidessa. Tässä vaiheessa alkaa terve ihmettely siitä, mitä on meneillään, mihin opettaminen on kadonnut, millaiset pyrkimykset ovat nyt käsillä? Näihin ja moniin muihin mieltä askarruttaviin kysymyksiin alkaa tulla vastauksia kurssin aikana ja syntyy aivan uudenlaisia kysymyksiä. Lisäksi kurssi vaikuttaa ravistelevasti tavanomaisiin, vahvasti vallitseviin käsityksiin, mielipiteisiin ja ennakkoluuloihin.
B. Orientaatiovaihe  Yleinen ihmettely ryhmässä jatkuu, mutta ryhmä muotoutuu ja alkaa verkottua sisäisesti varsin nopeasti. Toisten käsityksistä saa pian alustavan kuvan, koska puheenvuoroja nyt käytetään poikkeuksellisen runsaasti. Ohjaaja huolehtii, että kaikki ryhmän jäsenet osallistuvat yhteistoimintaan. Jokaisen tavoiteasettelut alkavat muokkaantua ja selkeytyä. Muutokset kurssin alussa ovat selkeästi jokaisen havaittavissa. Ryhmän muotoutumisvaiheessa kiinnostus toisten esityksiin ja kuunteluun selvästi lisääntyvät.
C. Siirtymävaihe  Omien lyhyiden esitysten yhteinen käsittely ohjaajan antamien vihjeiden perusteella pudottelee naamareita ja tunnetiloihin alkaa syntyä vahvaa positiivista latausta, ahdistuneisuuden ja puolustautumisen asemesta. Harjaannutaan avoimeen keskusteluun toistemme suhteen ja negatiivinen arvostelu ja vastaavasti pelko siitä vähenevät. Tässä hämmennyksen vaiheessa vaaditaan ohjaajalta erityistä valppautta koska ilmapiiri saattaa olla konfliktiherkässä tilassa. Tämä kaikki on luonnollista kun harjaannutaan yhteiseen monesti aivan uudenlaiseen kommunikointiin, jossa kuunnellaan toista, annetaan kunkin vuorollaan kaikessa rauhassa ilmaista itseään ja jokaiselle tarjoutuu mahdollisuus myös ytimekkäisiin puheenvuoroihin, ohjatusti. Tässä vaiheessa ryhmän ilmapiiri näyttää ulkoisesti rauhalliselta vaikka jokaisen mielessä myllertää, kun aiempia käsityskehikoita hautaillaan ja uusia sisäisiä asetelmia rakennetaan. Ollaan voimakkaan alkuoppimisen luovassa vaiheessa.
D. Työskentelyvaihe  Syntyy tunne, että juuri minun ihmettelevät ajatukseni saattavat saada vastauksia kurssin jatkuessa. Kurssin istuntoja alkaa odottaa kiinnostuneempana ja poisjääminen aiheuttaa tunteen, että ajatuksiin syntyneet kysymykset jäävät vaille vastausta. Ilmapiiri työskentelyn jatkuessa lisää keskinäistä hyväksyntää, kun yhdessä suoritamme paljon analyyseja ja keskustelemme erilaisten alustusten pohjalta. Kaikkeen syntyy kihelmöivä henkisen seikkailun maku. Tulee tunne, että nyt olemme kurssilla, josta saamme jotakin, nyt päästään johonkin, tästä jää meille jotakin. Olen saanut tilaisuuden kehittyä. Kilpailutilanteiden ohjattu asteittainen sammuminen vähentää henkisiä lukkoja. Tämän seurauksena vapautuu voimavaroja varsinaiseen työskentelyyn keskinäisen kummailun ja takana puhumisen asemesta.
E. VälipäätösvaiheRyhmässä opitut seikat siirtyvät oman työn eduksi tiedostavasti ja tiedostamattomasti, ohjatun harjaantumisen tuloksena. Ohjaavalla otteella kurssitetun ryhmän vaikutus perustuu mahdollisuuteen monien askarruttavien seikkojen vapaaseen ajatteluun ja avoimiin keskusteluihin. Kurssin ryhmä muodostaa hyvän kehyksen jossa omien puheenvuorojen säätelyä ja etenemistä voi harjoitella turvalliseen ilmapiiriin nojautuen ohjaajan kannanottojen painotuksia seuraillen. Ryhmän hajoaminen aikanaan luonnollinen tapahtuma, mutta kurssin aikana saadut tuntemukset ovat kuitenkin keskimäärin ennen kokemattomia ja jäävät parhaimmillaan henkisesti tukevaksi pääomaksi.
F. Ohjaavan otteen kokeilu omassa työssä  Yleensä tässä vaiheessa tulee sellainen olotila, että olen saanut tältä kurssilta poikkeuksellisen paljon ja sellaisia näkemyksiä, joita haluan koetella omassa työssäni toisten kanssa, toisten ja itseni hyväksi. Toisin kuin monet aiemmat kurssit, olen nyt saanut jotain todella uutta, mutta uskallanko kokeilla työyhteisössäni näitä työtapoja? Ne jotka ovat soveltaneet ohjaavan otteen ajatuksia työssään ovat hämmästyneitä yhdessä tekemisen luomista uusista piirteistä. Kannattaa kokeilla ihmisen henkistä vastaanottamista ihmisenä todellisissa tilanteissa käyttäen ohjaavan otteen tekniikoita, elämys voi olla molemminpuolinen.
HUOMAA, että  ohjaavan otteen menetelmät vaativat niiden käyttäjältä paljon teoreettista tietämystä ja monia käytännön kokeiluja, mutta avoimen ilmapiirin salliminen ja laajempi kouluttautuminen mahdollistaa työyhteisön toimintatapojen kehittymisen. Sen vuoksi suositellaan.
Seurantaa  Kurssin vaikutuksia voidaan seurata kyselyjen ja tarvittaessa suorien havaintojen avulla. Lisäksi kurssilaisille voidaan laatia puhelinpäivystykseen ja internetiin perustuva tuki- ja neuvonta kanavat
Ylläpitoa Kannattaakin harkita ryhmälle hankittujen taitojen ylläpitoon ohjattuja tapaamisia jotta voisi ylläpitää ja laajentaa jo hankittuja taitoja, joita omassa työssä on myös ehditty koetella.
Tarjolla on myös kouluttajakoulutusta Ohjaavan otteen ohjaajaksi ja kouluttajaksi (fasilitaattori / mentori) kouluttautuminen. Tällaisella kurssilla laajennetaan teoreettista tietämystä ja tehdään monia työtapakokeiluja erilaisia näkökulmia käyttäen.
Kurssitusta järjestää Toltnet Oy ja kouluttajana toimii TkL Pekka Torttila.
Tiedustelut Pekka Torttila  050-5114574   Sähköposti  toltnet@toltnet.fi  ​

Toltnet Oy. Vanajanalinnantie 574    13330 Harviala   050 5114574 Pekka Torttila    toltnet@toltnet.fi
Site powered by Weebly. Managed by Elisa